Haptotherapie


Bij haptotherapie staat het gevoel centraal. Wat voel je? Wat voel je in contact met jezelf en welke invloed heeft je omgeving op je gevoel? Je voelen is altijd aanwezig. Aan je gevoel is je denken en handelen gekoppeld. Dit kan uit balans zijn. Haptotherapie is een begeleidingsvorm om dichter bij jezelf te komen. Wanneer je jezelf beter begrijpt, zal je handelen veranderen en het je gezondheid en welbevinden bevorderen. De hulpvraag staat tijdens de sessie centraal. De volgende vraagstukken kunnen aan bod komen: 


- stressklachten

- vermoeidheid

- omgaan met grenzen

- omgaan en verwerken van een trauma

- het reguleren van emoties

- opvoedingsproblemen (voorkomen)

- onverklaarbare lichamelijke klachten 


Staat je vraagstuk er niet bij? Neem gerust contact op om te vragen naar de mogelijkheden. 

Voor het volgen van haptotherapie is geen verwijzing van de huisarts nodig. 

Doordat ik aangesloten ben bij de beroepsvereniging van de Vereniging Voor Haptotherapeuten (VVH) worden de behandelingen deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. 


Ik werk op dit moment op de maandag, dinsdag, woensdagmorgen en donderdag. 


Haptotherapie voor kinderen 

Een kind functioneert op alle vlakken het beste wanneer het sociaal emotioneel goed in zijn/haar vel zit. Wanneer dit niet het geval is kan de ontwikkeling stagneren. Boosheid, verlegenheid, teruggetrokken en explosief gedrag, moeite met het aangeven van grenzen, weinig zelfvertrouwen of geen fouten durven maken kunnen aanleiding zijn haptotherapie te overwegen. Ik werk altijd vanuit de hulpvraag van ouder(s)/verzorger(s) en het kind. Dit doe ik door middel van gesprekken en ervaringsoefeningen.  


Hoe verloopt de behandeling?


Elkaar leren kennen

We beginnen met een kennismaking. In dit gesprek bespreken we de hulpvraag. Met dit gesprek ontstaat een beeld waar het voor jou om gaat, waar je tegenaan loopt en wat haptotherapie voor je kan betekenen.


Inzicht in jezelf

De eerste sessies zijn gericht op ervaren en beleven. Zo wordt de informatie uit de intake aangevuld met ervaringsoefeningen. Zo krijg je inzicht in hoe je in het leven beweegt en wat je daarbij voelt. Daarnaast kan ik je uitnodigen (bij volwassenen) om op de bank te gaan liggen en te voelen wat een aanraking met je doet.


Ontdekken van drijfveren en patronen

Door de ervaringsoefeningen ontdekken we samen hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Word je gedreven door overtuigingen en ideeën? Of vanuit je gevoel? Blijf je in contact met jezelf en de ander? Ingesleten patronen komen zo naar boven en geven je inzicht in jezelf. Samen kijken we welke keuzes je maakt en verkennen we andere mogelijkheden om meer in contact te komen met jezelf en de ander.


Op weg naar herstel

Na een aantal sessies kijken we samen of de therapie helpt, of de klachten minder zijn geworden en of meer sessies nodig zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat haptotherapie voor jou niet de juiste therapie is. Samen kunnen we dan kijken welke vorm van therapie dan kan helpen.


Preventief

Haptotherapie kan ook preventief ingezet worden. Soms is het al fijn om met iemand in gesprek te gaan en patronen helder te krijgen of een postieve impuls te geven aan de persoonlijke groei.


Werken met aanraking (volwassenen)

Werken met directe aanraking is een wezenlijk onderdeel van de haptotherapie. Je ervaart letterlijk aan den lijve hoe je reageert op aanraking en wat het bij je oproept. We doen dat omdat je lichaan een andere ingang biedt naar wat er in je omgaat dan je antwoord om te vragen wat je denkt. Je lijf spreekt een eigen taal en liegt nooit. Aanraking laat meteen zien wat jou goed doet en wat niet. Hoe ontmoet je de ander en hoe neem je afscheid? Wat is voor jou makkelijk of moeilijk in het maken van contact? Hoe reageert je lijf als het veilig is, hoe reageert het onder druk? De aanraking is bevestigend, ondersteunend en/of helend. Aanraking is een middel en geen doel op zich. Wanneer en hoe er met nabijheid en aanraking wordt gewerkt, is dus erg individueel. Vanzelfsprekend kijk ik vooraf hoe het voor jou is om aangeraakt te worden. Als aanraking (nog) te dichtbij of niet passend is, zijn er veel andere vormen die ik kan gebruiken.


Ieder mens is uniek, daarom is haptotherapie altijd op jou afgestemd. Ik heb geen standaard werkwijze. Zowel het gesprek, de ervaringsoefeningen en het werken met aanraking op de behandelbank (alleen bij volwassenen) zetten we in, passend bij wat op dat moment het beste is.




                           (bron tekst: www.haptotherapeuten-vvh.nl)